Toshiba a vandut actiunile ramase Dynabook catre Sharp.

Toshiba a vandut ultimele actiuni ale afacerii sale cu laptop-uri, acum cunoscuta sub numele de Dynabook Inc., dupa o perioada de 35 de ani in acasta industrie.

Firma japoneza a vandut majoritatea (80,1%) actiunilor afacerii cu laptop-uri catre cunoscutul producator de electronice Sharp in 2018, pentru 36 de milioane de dolari.
Totusi, in Iunie, Sharp a activat o clauza din acordul initial care a permis firmei sa achizitioneze restul de 19,9%, eliminand efectiv Toshiba dintr-o industrie pe care o conduse odata.

"Toshiba Corporation anunta ca a transferat cele 19,9% din actiunile restante din Dynabook Inc. pe care le detinea catre Sharp Corporation. In urma transferului, Dynabook a devenit o filiala detinuta integral de Sharp ”, citat dintr-un comunicat publicat de firma.

"La 30 Iunie 2020, in conditiile acordului de achizitie de actiuni [initial], Sharp a exercitat o optiune de apel pentru actiunile restante ale Dynabook detinute de Toshiba, iar Toshiba a finalizat procedurile pentru transferul lor.", citat dintr-un comunicat publicat de firma.

Laptop-urile Toshiba
Primul laptop Toshiba (T1100) a fost lansat in 1985, insa firma nu si-a cimentat locul in industria laptop-urilor pana in anii 1990 - un deceniu in care Toshiba a ajuns sa detina cea mai mare cota de piata. De asemenea, compania s-a regasit printre cei mai buni vanzatori de PC, in ciuda incursiunii sale scurte si limitate in lumea computerelor desktop.

Cu toate acestea, industria companiei a inceput sa alunece la sfarsitul anilor 2000, deoarece masinile sale au fost depasite de laptop-uri cu un design mai atractiv si/sau performante superioare.

Pana in 2010, Lenovo, HP, Dell si Apple au dominat terenul, impingand Toshiba mai departe spre periferie si motivand in cele din urma vanzarea initiala catre Sharp.

In incercarea de a intineri portofoliul de laptop-uri in lupta, Sharp a initiat rapid un rebrand si afacerea a fost redenumita Dynabook. Achizitia actiunilor ramase sugereaza ca Sharp este sigura ca poate profita din reinviere.

Nu este clar cat a fost vandut lui Sharp restul de 19,9% si, prin urmare, ce evaluare plaseaza noua tranzactie pe Dynabook.

Pentru curiosi, lasam aici comunicatul de presa de pe website-ul oficial Toshiba (toshiba.co.jp):

"Toshiba isi transfera actiunile Dynabook la Sharp

4 august 2020

TOKYO — Toshiba Corporation (TOKYO: 6502) anunta ca a transferat cele 19,9% din actiunile restante din Dynabook Inc. pe care le detinea catre Sharp Corporation. Ca urmare a acestui transfer, Dynabook a devenit o filiala detinuta integral de Sharp.

In conditiile unui acord de cumparare de actiuni din Iunie 2018 intre Toshiba si Sharp, Toshiba a transferat catre Sharp 80,1% din actiunile restante ale Toshiba Client Solutions Co., Ltd (denumita in continuare TCS), apoi filiala detinuta integral de Toshiba in activitatea de PC-uri. Acest transfer s-a inchis in Octombrie 2018, iar TCS si-a schimbat numele in Dynabook in Ianuarie 2019. La 30 Iunie 2020, in conditiile acordului de cumparare de actiuni, Sharp a exercitat o optiune de apel pentru actiunile ramase restante ale Dynabook detinute de Toshiba si Toshiba a finalizat procedurile pentru transferul lor.
"