HDD sau SSD, care este mai bun?


Stocarea datelor a fost una dintre cele mai comune probleme ale umanitatii si este uimitor cat am evoluat pana acum.
Acum avem dispozitive care pot stoca date mai rapid si mai usor, de la casete si casete video la discuri compacte si unitati flash. Dar cele mai apreciate dintre toate aceste dispozitive de stocare sunt HDD-urile (Hard Disk Drives) si SSD-urile (Solid State Drives), acest articol va va ajuta sa dati seama care este mai bun pentru dvs.

Inainte de toate, trebuie sa intelegeti cum functioneaza fiecare, cu avantajele si dezavantajele sale:

Ce este un HDD?
Unitatea de hard disk (HDD), sau hard-disk-ul, este unul dintre cele mai de succes si cele mai utilizate dispozitive de stocare pentru computere - chiar si astazi, acel computer pe care il utilizati este echipat cu unul. In mod surprinzator, acest dispozitiv de stocare este alaturi de noi din 1956 (datorita celor de la IBM), care are aproximativ 64 de ani si care inca este folosit in mod frecvent.
Un HDD stocheaza si citeste informatii schimband campurile magnetice de pe platoul sau rotativ - destul de similar cu modul in care functioneaza un player de inregistrare vechi. Utilizeaza o armatura care pluteste nanometre deasupra acestor placi rotative. Viteza de scriere si citire a unui HDD - performanta sa generala - depinde de cat de repede se invarte platoul sau. Astazi, majoritatea hard disk-urilor instalate pe laptop-uri si computere desktop sunt de la 5.400 la 7.200 RPM (rotatii pe minut). Unele unitati de calcul de inalta performanta si altele care sunt utilizate ca servere ating pana la 15.000 RPM, uneori chiar mai mari.

Pro-uri
Unul dintre cele mai bune lucruri despre tehnologia veche, dar inca in uz, este pretul. Este ieftin, dar ofera functiile de care aveti nevoie. In plus, exista o multime de companii care produc HDD-uri cu specificatii si capacitati diferite. Aceasta diversitate va permite sa alegeti ce unitate vi se potriveste cel mai bine. In cele din urma, intrucat este eficient din punct de vedere al costurilor si este inca o componenta majora in aproape fiecare computer. Este un dispozitiv de stocare promitator, care se imbunatateste in fiecare an, fara a avea vreo crestere semnificativa de pret.

Contra
Dupa cum am mentionat mai sus, aceste dispozitive de stocare va stocheaza datele in platourile sale rotative, intr-un mod mecanic, avand parti in miscare.
Asta inseamna ca va genera caldura si frecare, care este cauza principala a deteriorarii, asa ca asteptarea ca aceste dispozitive sa dureze o viata ar fi nerealista.
De asemenea, consuma multa energie in comparatie cu alte dispozitive de stocare.

Ce este un SSD?
Unitatea in stare solida (SSD), in prezent principalul dispozitiv de stocare tehnologica. Ei bine, un SDD este doar o versiune mai mare si mai rafinata a unui stick de memorie sau a unei unitati flash.
Cu toate acestea, un SSD este proiectat sa functioneze la fel ca un HDD - singura diferenta este ca, spre deosebire de un hard disk care are parti in miscare, o unitate in stare solida nu are niciuna. Practic, nu este mecanic si este mai compact decat un hard disk.

Pro-uri
Cel mai important aspect al unui SSD este viteza incredibila de scriere si citire. SSD-urile pot avea viteze de acces de pana la 100 de ori mai mari decat cele ale HDD-urilor. Vitezele de transfer sunt de cel putin 10-15 ori mai mari decat a HDD-urilor actuale ce se gasesc in laptop-uri si chiar desktop-uri. HDD-urile pot accesa o singura informatie intr-un anumit moment, in timp ce SSD-urile pot accesa toate celulele de memorie in acelasi timp. Datorita vitezei mari de scriere si citire, computerele care utilizeaza o unitate in stare solida au un timp de pornire mult mai scurt, de aproximativ 10 secunde in majoritatea cazurilor, in comparatie cu cele care folosesc HDD-uri, la care pornirea dureaza de obicei un minut sau doua. Acest avantaj se aplica si la deschiderea aplicatiilor instalate pe un SSD.
Fara parti mecanice mobile, SSD-urile reusesc sa functioneze fara zgomot si sa cantareasca doar 75-80 de grame, pe cand HDD-urile pot ajunge si la 700-750 de grame.
SSD-urile folosesc de aproximativ 3 ori mai putina energie decat HDD-urile traditionale, mai precis 2W in loc de 6W. Acest consum de curent se traduce intr-o autonomie mai buna pentru laptop.
Datorita concumului foarte mic de energie si lipsa partilor mecanice care prin frecare genereaza caldura SSD-urile se incalzesc cu mult mai putin decat HDD-urile.
Fara componente in miscare SSD-urile sunt extrem de silentioase, vei fi nevoit sa arunci o privire pe LED-ul care indica functionarea lui pentru ca nu vei mai auzi acel carait de fundal cu care suntem obisnuiti de la HDD-uri.

Contra
Desigur, chiar daca o unitate in stare solida pare sa aiba numai avantaje, ea are totusi si cateva dezavantaje. Cel mai mare si mai important dezavantaj este pretul. Este scump. Iata o comparatie exacta: un HDD terabyte obisnuit (1 TB) poate fi achizitionat cu doar 200 lei, in timp ce un SSD terabyte poate fi achizitionat cu cel putin 800 lei.
Un alt inconvenient este capacitatea maximă de stocare a datelor a unei unități in stare solida este inca foarte limitata in comparatie cu cea a unui HDD, la aproximativ 3 terabytes, spre deosebire de hard disk-urile care pot ajunge acum pana la 16 terabytes.

Care este mai bun?
Pe baza informatiilor de mai sus, este clar ca un SSD domina din punct de vedere al performantei, consumului de energie, al zgomotului si caldurii emanate.
In concluzie, este un SSD este mai bun decat un HDD? Ei bine, raspunsul este: „depinde”. Fiecare dintre noi are nevoi diferite - nu inseamna ca daca o persoana necesita un computer rapid, toate celelalte ar trebui, de asemenea.
Considerati ca, atunci cand vine vorba de stocare, viteza nu este totul. Exista, de asemenea, persoane care au nevoie de mai mult spatiu si atunci un HDD ii avantajeaza, desi intotdeauna se poate utiliza un HDD extern pentru stocare si un SSD intern pentru rularea sistemului de operare si a programelor favorite.
Iata un ghid rapid pentru a va ajuta sa va dati seama care vi se potriveste mai bine, desi noi va recomandam achizitionarea unui SSD, oricare ar fi situatia in care va aflati.

Un HDD este mai bun cand:
Aveti nevoie de multa capacitate de stocare - cel mai bine pentru persoanele care doresc sa stocheze fotografii si videoclipuri/filme etc.
Cand nu folositi computerul pentru jocuri sau pentru a rula programe grele, cum ar fi cele de grafica, editare foto si/sau video.
Utilizati computerul numai pentru navigarea pe internet sau pentru munca simpla de birou.

Un SSD este mai bun cand:
Nu aveti nevoie de multa capacitate de stocare pe acest disk.
Doriti ca computerul dvs. sa porneasca foarte repede si sa ruleze rapid orice aplicatie sau joc.
Cand doriti un calculator silentios si care sa nu se supraincalzeasca din cauza unitati de disk.