Electricitatea statica este acumularea unei sarcini electrice pe suprafata unui obiect, care rezulta din sarcini inegale pozitive si negative intre doua obiecte. in timp ce energia electrica statica poate parea inevitabila si neobosita, in special in lunile de iarna uscate, eliminarea electricitatii statice este mult mai usoara decat ai crede. Dupa ce intelegeti cum este creata si transferata electricitatea statica, puteti face pasi pentru a reduce energia electrica statica initiala si pentru a controla modul in care aceasta se transfera, reducand socurile electrice de fiecare data cand atingeti ceva.


Inlaturarea electricitatii statice in casa

1. Folositi un umidificator
Electricitatea statica este mai activa atunci cand aerul este uscat, mai ales in lunile de iarna cand oamenii isi incalzesc casele, reducand in continuare umiditatea din aer. Cresteti umiditatea din casa si locul de munca prin utilizarea unui umidificator. Umiditatea din aer poate ajuta la reducerea incarcarilor statice.
A avea plante in jurul casei sau la locul de munca poate ajuta la cresterea umiditatii.
Va puteti crea propriul umidificator prin simpla fierbere a apei pe aragaz. Puteti adauga condimente precum scortisoara sau coajele de citrice dau un parfum frumos in casa.

2. Trateaza-ti covoarele cu un produs antiestatic.
Majoritatea retailerilor de covoare sau companiile de covoare online ofera tratamente spray pentru a trata covoarele si covoarele. Exista, de asemenea, unele covoare care sunt confectionate special cu o componenta anti-statica.

Pulverizati usor covorul cu un spray antistatic si asteptati sa se usuce complet inainte de a merge pe el. Aceasta va reduce foarte mult cantitatea de electricitate statica pe care o experimentati dupa ce mergeti pe covor. Pentru a face acasa un spray de reducere statica, puteti amesteca 1 capac de balsam de rufe intr-o sticla cu apa de pulverizare, agitati amestecul si pulverizati usor peste covor.

Frecati tapiteria cu o carpa uscata. Frecati mobilierul tapitat sau scaunele auto o carpa uscata pentru a reduce acumularea statica pe suprafetele respective, aceasta ajuta la neutralizarea incarcarii electrice. De asemenea, puteti incerca sa pulverizati aceste zone cu un aerosol sau spray cu reducere statica.

Indepartarea electricitatii statice de pe corp

1. Pastrati-va pielea hidratata. Aplicati lotiune hidratanta pe corp cand iesiti de la dus si inainte de a va imbraca sau aplicati crema hidratanta pe maini de mai multe ori pe zi.
Pielea uscata contribuie la electricitatea statica si socul static, astfel ca lotiunile si cremele hidratante ajuta la prevenirea acumularii de electricitate statica pe corp.

2. Schimba-ti hainele. Treceti de la purtarea fibrelor sintetice (poliester, nailon) la purtarea fibrelor naturale (ex. bumbac), care sunt materiale statice scazute. Daca hainele va sunt inca afectate de electricitatea statica, le puteti pulveriza cu putin fixativ pentru par.

3. Purtati pantofi care disipeaza electricitatea statica. Purtati pantofi cu talpa de piele, care sunt excelente pentru reducerea socului static, mai degraba decat pantofi cu talpa de cauciuc, care acumuleaza si creeaza electricitate statica. Incercati sa experimentati cu diferite tipuri de incaltaminte pentru a vedea care incaltaminte creeaza cea mai mica cantitate de soc static. Daca puteti, mergeti desculti in casa.

Prevenirea electricitatii statice din haine

1. Adaugati bicarbonat de sodiu la spalare. Adaugati ¼ ceasca de bicarbonat de sodiu in masina de spalat inainte de a incepe ciclul de spalare. Bicarbonatul de sodiu creeaza o bariera intre incarcarile pozitive si negative de la acumularea si crearea statica. In functie de dimensiunea incarcaturii de rufe, poate fi necesar sa ajustati cantitatea de bicarbonat de sodiu pe care o adaugati. Pentru sarcini mai mari puteti adauga aproximativ ½ ceasca de bicarbonat de sodiu, iar pentru incarcaturi mici puteti utiliza 1 sau 2 linguri de bicarbonat. Bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, considerat ca fiind un bun balsam pentru tesaturi.

2. Adaugati otet la spalare. Cand masina dvs. de spalat trece la ciclul de clatire, intrerupeti masina si turnati in ¼ ceasca de otet alb. Reporniti masina pentru a continua ciclul de clatire. Otetul serveste atat ca balsam pentru tesaturi, cat si ca reductor static.

3. Adaugati o carpa umeda in uscator. Pentru ultimele 10 minute ale ciclului de uscare, rotiti uscatorul la cea mai scazuta temperatura si adaugati-o in uscator. Permiteti uscatorului sa efectueze restul ciclului de uscare. Carpa umeda ajuta la adaugarea umiditatii in aer, impiedicand acumularea de sarcini electrice in uscator.

4. Scutura hainele. Imediat ce hainele tale s-au uscat in uscator, scoate-le afara si agita-le. Acest lucru impiedica instalarea electricitatii statice. Pentru a reduce si mai mult statica, puteti usca hainele in aer liber.

Corectii statice rapide

1. Atasati un ac de siguranta la hainele voastre (ex. pe dosul tricoului, pe gulerul acestuia). Metalul acului descarca acumularea electrica in hainele tale, impiedicand blocarea statica si socurile electrice.

2. Atingeti cu un cuier metalic hainele. Treceti un cuier metalic pe suprafata (fata si spate) si in interiorul oricarui articol vestimentar. Acest lucru va reduce sarcina electrica a articolului vestimentar, prin transferul incarcarilor electronilor de pe haine in cuierul metalic.

3. Tineti intotdeauna o bucata de metal la dvs., fie ca este vorba de un o moneda, un degetar sau un breloc. Utilizati oricare dintre aceste articole pentru a atinge suprafata metalica impamantata inainte de a o atinge cu pielea. Acest lucru este, de asemenea, cunoscut ca impamantare, astfel incat nu acumulati niciodata sarcini electrice, in schimb ele fiind transferate la obiectul metalic, care va opri scanteia sa se concentreze intr-un punct al corpului si va raspandi sarcina pe suprafata metalului pe care il tineti dar fara a simti dvs. descarcarea.