Computerele ne permit sa ne conectam cu persoane din intreaga lume, sa cumparam de peste hotare, sa gasim informatii necesare finalizarii cu succes a proiectelor la care lucram, s.a.m.d. Din pacate, pot aparea probleme tehnice dupa utilizarea indelungata a unui computer. Din cauza obiceiurile personale, ventilatorul computerului dvs. poate rula tot timpul, atunci cand il utilizati. Din fericire, se pot lua masuri ieftine pentru rezolvarea acestei probleme.


Ventilare

Daca desktopul dvs. se supraincalzeste, este posibil ca acesta sa se afle intr-o zona mica, cu putina ventilatie. Asigurati-va ca desktopul dvs. se afla intr-o zona care permite circulatia aerului.

Daca utilizati un laptop pe care il tineti in pat sau pe canapea pentru o perioada indelungata de timp, computerul dvs. se poate supraincalzi, ceea ce face ca ventilatorul sa functioneze constant. Deoarece computerul are o izolare mica intre carcasa si placa de baza, ventilatorul ramane pornit pentru a nu permite supraincalzirea pieselor din interior. 

Cumparati o placa de racire / stand racire pentru laptop. Daca nu doriti sa cumparati un stand de racire, puteti ridica periodic laptopul si sa il asezati pe un birou / masa sau pe o alta suprafata plana.


Praf

Este posibil ca ventilatorul computerului sa fi acumulat mult praf, ceea ce face ca acesta sa functioneze continuu.

Cumparati un spray cu aer comprimat si pulverizati periodic ventilatorul computerului pentru a scapa de praful acumulat, atentie foarte mare cand faceti aceasta operatiune, aerul trebuie pulverizat de la o distanta de minim 15-20cm iar laptopul sau desktopul trebuie sa fie inchis.

Majoritatea fan-urilor computerului sunt expuse, astfel incat accesarea ventilatorului nu ar trebui sa fie o provocare, mai ales daca vorbim despre desktopuri... la unele laptopuri accesul catre ventilator poate fi anevoios, in aceasta situatie puteti apela la un service. 


Probleme tehnice

In unele cazuri, computerul poate avea fie un ventilator sau doua, fie un termostat. Furnizorii de calculatoare, cum ar fi Dell, permit achizitionarea unui nou ventilator pe care sa il inlocuiti singuri. Pentru probleme cu termostatul, poate fi necesar sa contactati un profesionist pentru asistenta.


Calculatorul este suprasolicitat

In functie de varsta computerului, mai multe programe care ruleaza in acelasi timp sau unele procese din fundal pot provoca supraincalzirea computerului dvs. Vizionarea DVD-urilor, a jocurilor, filmelor si ascultarea de muzica pe computer, de asemenea, poate provoca supraincalzire. Aveti in vedere inchiderea unor programe si repornirea computerului.


Virusii sau programele spion

Spyware-ul poate rula continuu pe computerul dvs., provocand supraincalzirea acestuia si automat rularea ventilatorului in mod constant. Spyware-ul este un software care poate fi instalat pe computer fara cunostinta dvs. Efectuati o scanare cu un program anti-virus/anti-spyware, incercati pe cat posibil sa va protejati computerul de virusi si spyware. Pe internet gasiti o gama larga de programe gratuite sau cu plata pentru scanarea si eliminarea programelor tip spyware si a virusilor.