Un laptop lent poate afecta modul de functionare, rularea lenta, inghetarea programelor sau supraincalzirea acestuia. Stiind ce componente fac un laptop mai rapid va poate ajuta sa decideti daca este timpul sa faceti un upgrade, dar si sa determinati viteza de care aveti nevoie.

RAM-ul
Memoria RAM, sau memoria cu acces aleatoriu, este masurata in functie de timpul necesar pentru modulul de memorie pentru a furniza datele solicitate de utilizatorul laptopului. Cu cat viteza este mai mica, masurata in nanosecunde, cu atat RAM-ul sau memoria este mai rapida, cu atat laptopul este mai rapid. Un laptop rapid ar trebui sa aiba minim 4 GB RAM dar intotdeauna trebuie sa se tina cont de necesitatile fiecarui utilizator. Persoanele care folosesc programe de procesare foto, video sau grafica, trebuie sa detina cel putin 8 GB RAM pentru ca aceste programe sa ruleze bine. Cei care folosesc laptop-ul pentru gaming sau video streaming, au nevoie de peste 8GB RAM s.a.m.d.

Procesor-ul
Viteza laptopului este afectata si de procesor, cunoscuta si sub denumirea de procesor sau chipset. Procesorul laptopului isi va schimba viteza si consumul de energie in functie de numarul de aplicatii deschise. Viteza procesorului se va schimba daca laptopul este inactiv sau cand utilizatorul ruleaza o aplicatie care nu necesita multa putere. Pentru un laptop rapid, un procesor dual core poate imbunatati viteza, dar va afecta durata de viata a bateriei laptopului.

Viteza hard disk-ului
Un laptop rapid este, de asemenea, determinat de viteza hard disk-ului, deoarece afecteaza cat de rapid se vor incarca programele. Exista patru categorii pentru hard disk-uri: 4300 rpm, 5400 rpm, 7200 rpm si SSD - sau unitate in stare solida. Cand turatia hard disk-ului este rapida, programele se vor incarca si vor rula mai rapid. SSD-urile sunt scumpe, dar pot fi de trei sau patru ori mai rapide decat multe hard disk-uri.

Daca va hotarati sa faceti un upgrade de RAM sau HDD/SSD, puteti vizita acest website Crucial.com, aici aveti posibilitatea sa descarcati o mica aplicatie, care va scaneaza laptop-ul determinand ce anume se poate inbunatati la el, ori puteti sa alegeti dvs. brand-ul, modelul si seria direct pe website si va vor afisa acelasi rezultat:

cat RAM aveti instalat si cat va permite sistemul sa mai adaugati;

* numarul sloturilor pentru RAM;

* ce model de HDD/SDD aveti si ce dimensiune are (ex. SATA 3 - 6Gb/s de 2.5");

* pana la ce generatie de procesor se poate instala pe placa de baza.

Succes!