Este în regulă să lași laptopul mereu conectat la priză?


Este o întrebare destul de simplă cu un răspuns surprinzător de complicat.

Iată de ce s-ar putea să nu vrei să lași laptopul să se încarce în fiecare zi și noapte.

Avantajul de a deține un laptop este că poți să-l iei cu tine oriunde mergi. Portabilitatea contează foarte mult, există chiar și laptopuri ultra-portabile special concepute pentru călătorii. Cu toate acestea, noi, oamenii, nu călătorim non-stop. Deci, unde merge în mod obișnuit un laptop? Pe o masă cu un încărcător conectat. Este o idee bună? Asta vom discuta astăzi. Deși este o întrebare simplă, răspunsul este destul de complicat, din cauza modului în care funcționează chimia bateriilor. Este sigur să lași bateria laptopului conectată tot timpul?

În ceea ce privește siguranța fizică, da, este perfect sigur să lași laptopul conectat tot timpul. Practic, nu există practic niciun pericol ca ceva să ia foc. Laptopurile moderne au controlul tensiunii încorporat în dispozitiv, care știe când bateria este plină și va opri încărcarea, chiar dacă încărcătorul este conectat. Aceste mecanisme rareori dau greș, iar laptopurile au mecanisme de siguranță care vor întrerupe conexiunea înainte de a se produce daune reale.

Totusi, toate acestea presupun că încărcătorul în sine și priza electrică la care este conectat funcționează corect. Un scurtcircuit în priză poate provoca un incendiu, dar acest lucru nu este limitat la un laptop conectat la încărcare. Asigură-te să verifici periodic prizele tale ca o măsură generală de precauție.

Apoi apare complexitatea. Există o varietate de lucruri care sunt dăunătoare bateriilor cu ioni de litiu. Menținerea bateriei la o încărcare prea scăzută sau prea mare poate provoca îmbătrânirea prematură a bateriei. Pe măsură ce bateriile îmbătrânesc, își pierd capacitatea de a ține o încărcătură completă. Prin urmare, deși nu îți va exploda laptopul, s-ar putea să observi că bateria laptopului nu pare să țină la fel de mult ca înainte.

O altă preocupare este căldura. Bateriile cu ioni de litiu își pierd încărcarea în timp chiar dacă dispozitivul este oprit. Acest lucru înseamnă că bateria este aproape continuu încărcată, ceea ce introduce căldură. Căldura, la fel ca o încărcare prea mare sau prea mică, poate îmbătrâni prematur bateria, ceea ce o va face să își piardă capacitatea de încărcare pe termen lung. În cele din urmă, fiecare baterie cu ioni de litiu produsă vreodată are un număr finit de cicluri înainte să nu se mai poată încărca deloc. Lăsând-o la curent, introduci cicluri suplimentare de încărcare de care bateria nu are nevoie, deoarece este oprită. Acest lucru va reduce și mai mult durata de viață a bateriei.

Astfel, lăsând laptopul conectat la încărcare este un fel de lovitura triplă. Laptopul tău nu va lua foc sau nu va suferi nicio daună pe termen scurt. Cu toate acestea, vei îmbătrâni bateria mult mai rapid, ceea ce va face ca bateria să moară mai devreme decât te-ai aștepta.