Chat with us, powered by LiveChat

Mituri despre bateriile de laptop

Scris de Victor Butu 20.12.2017 0 Comentarii

De cate ori dorim sa cumparam un laptop nou ne gandim cu groaza la baterie ca fiind "calcaiul lui Ahile" a cestuia! De aceea, de-a lungul timpului s-au dezvoltat tot felul de teorii, mai mult sau mai putin adevarate, care ofera bateriei viata eterna! Desi multe dintre eternele afirmatii s-au dovedit a fi reale, totusi, majoritatea raman la stadiul de mituri.

 

Baterii laptop- cele mai comune mituri

 

1. Niciodata nu lasa laptopul in priza in permanenta. Acesta a fost realizat cu scopul de a fi portabil. Folosindu-l ca un desktop care functioneaza doar in starea de alimentare, acest lucru va duce inevitabil la distrugerea duratei de viata a bateriei.

 

2. Ciclurile sunt sau ar trebui sa fie prietenele tale daca iti doresti o baterie cu viata lunga. Daca nu lasi bateria sa isi termine ciclul, acest lucru ii va diminua perioada de rezistenta. Incearca sa eviti incarcarea bateriei daca aceasta nu are un nivel de descarcare mai mare de 30%. De fiecare data cand nivelul bateriei scade sub 50% sau creste peste 50% se considera a fi un ciclu. Cu cat o lasi sa se descarce mai mult inainte sa o reincarci, cu atat bateria va rezista mai mult in timp. 30 de cicluri pe an nu sunt tocmai un lucru bun.

 

3. Lasa bateria sa se descarce complet de cateva ori pe saptamana.

 

4. Incearca sa nu lasi bateria niciodata nefolosita pentru o perioada lunga de timp.

 

Baterii laptop - mituri demontate

 

Bateriile au nevoie sa fie iubite, altfel nici ele nu te vor iubi pe tine.

 

Ai auzit, probabil, cel putin o data aceste sfaturi de la diversi "specialisti" in electronice. Majoritatea sfaturilor de acest fel sunt doar mituri, nu adevaruri sustinute in cazul bateriilor cu litiu-ion (si, mai recent, cele cu litiu-polimer) care sunt folosite in aproape orice laptop fabricat in ultima vreme.

 

„Efectul de memorie", necesitatea de reimprospatare sau respectarea ciclului prin descarcarea completa a bateriei inainte de reincarcare sunt informatii de pe vremea bateriilor NiCad si NiMH. Bateriile litiu-ion nu sufera din cauza efectului de memorie.

 

De asemenea, nu este un lucru rau nici sa iti lasi laptopul conectat la priza. De fapt, este chiar util sa il tii conectat daca nu ai nevoie sa ruleze pe puterea bateriei.

 

Totusi, Apple recomanda utilizatorilor sai sa lase laptopul sa ruleze pe baterie o scurta perioada de timp macar o data pe luna. E destul de dificil de acceptat ca detii un laptop si nu faci acest lucru, insa pentru unii poate fi chiar un lucru de tinut minte. Asadar, voi face urmatoarea precizare: tehnic vorbind, nu trebuie sa iti lasi laptopul in priza tot timpul, insa in mod clar nu este nevoie nici sa ii faci acele cicluri de care vorbeam mai sus de cateva ori pe saptamana. Mai mult de atat, recomandarea de folosire lunara a bateriei nu se face numai pentru pastrarea mai indelungata in timp a acesteia, ci mai ales pentru mentinerea cu acuratete a indicatorului de incarcare.

 

Datorita chimiei pe care o au, bateriile cu litiu-ion au o capacitate care scade pe masura trecerii timpului. De obicei, acestea isi pierd capacitatea initiala de folosire la 2-3 ani de la data fabricatiei. Trebuie sa iti asumi faptul ca marea parte a bateriilor de laptop trebuie inlocuite dupa cativa ani de folosire. Cu cat folosesti laptopul mai mult pe baterie, cu atat durata de viata a acesteia scade. Tocmai de aceea este recomandat sa iti conectezi laptopul la priza daca ai posibilitatea sa o faci; fiind conectat, bateria nu mai este in uz, insa aceasta se va descarca intr-o cantitate infima din cauza tendintei bateriilor reincarcabile de a se autodescarca (mai putin de 1% pe luna). Acelasi lucru se intampla si atunci cand laptopul este inchis, deoarece este nevoie de o cantitate foarte mica de putere continua pentru a pastra starea RAM-ului in acest timp.

 

In cazul in care doresti sa iti schimbi bateria, iti recomandam sa arunci o privire in magazinul online Mentor-Market. Bateriile comercializate de noi sunt atat originale cat si compatibile. Produsele importate provin doar de la distribuitori externi autorizati si beneficiaza de calitatea si garantia oferita de un produs original.

 

Spor la cumparaturi!

Scrie parerea ta