2K sau 4K? Cum alegi cel mai bun laptop in functie de ecran!

Scris de Victor Butu 22.11.2017 0 Comentarii

Atunci cand te hotarasti sa iti cumperi un laptop, ecranul este una dintre cele mai importante componente de analizat. Persoanele care nu se pricep la tehnologie si termeni tehnici, ar putea sa nu observe diferenta dintre un procesor Core i5 si un procesor Core i7. Totusi, chiar si cel mai novice utilizator, va aprecia un afisaj frumos!

 

Deci, indiferent de model sau configuratie, trebuie sa alegi cel mai bun ecran posibil. La urma urmei, o sa te uiti la el toata ziua.

Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand te gandesti la optiunile de ecran.

 

REZOLUTIE: 1920 x 1080 (FULL HD) SAU MAI MARE!

 

Fiecare panou de afisare este alcatuit dintr-o serie de puncte numite pixeli. Cu cat mai multi pixeli are, cu atat detaliile sunt mai clare. Cele mai multe laptop-uri vin cu ecrane de rezolutie redusa, de 1366 x 768, care arata mult mai putin continut decat panourile de inalta rezolutie cu cel putin 1920 x 1080 pixeli. De fapt, un ecran de 1920 x 1080 (numit si 1080p sau full HD) poate afisa pana la 10 linii suplimentare de text pe o pagina web, intr-un e-mail sau intr-un document pe care il editezi.

 

Ai posibilitatea sa potrivesti doua ferestre de dimensiune completa una langa cealalta cu 1920 pixeli orizontali la dispozitie, dar nu poti face acest lucru cu doar 1366 de pixeli. Videoclipurile si fotografiile arata, de asemenea, mult mai clare la 1080p, deoarece punctele sunt mai mici, si astfel poti sa vezi detalii fine, fara granulatia care apare inerent pe un ecran cu rezolutie redusa.

 

Daca intr-adevar vrei sa ai un ecran de top, poti alege un ecran cu o rezolutie chiar mai mare decat 1080p. Unele laptopuri sunt disponibile cu panouri de rezolutie 2560 x 1440, 3200 x 1800 sau 3840 x 2160 (asa numitul 4K). Aceste rezolutii sunt mai clare, dar folosesc mai multa putere, limitand durata de viata a bateriei. Cand specificatiile display-urilor pentru laptopuri sunt diferite, este posibil sa vezi aceeasi rezolutie a ecranului la care se face referire, dar cu nume diferite. De exemplu, un ecran de 2560 x 1440 ar putea fi listat ca un afisaj 2K sau WQHD (quad HD).

 

Cu exceptia cazului in care cumperi un laptop cu adevarat ieftin, iti recomandam sa achizitionezi unul cu o rezolutie de cel putin 1920 x 1080 pixeli. Poti gasi un sistem cu 1080p in aceste zile pentru doar 349 de dolari, dar multe laptopuri disponibile la sume intre 700 si 800 de dolari au inca rezolutii de 1366 pixeli, astfel incat cheltuielile suplimentare, nu garanteaza un display mai bun.

 

CU TOUCH SAU FARA?

 

Daca vrei un 2-in-1, nu exista nici o indoiala ca ai nevoie de un ecran tactil si probabil ca nu doresti sa faci un compromis. Cu toate acestea, daca cumperi un laptop standard tip clamshell, trebuie sa cantaresti bine avantajele touch-ului fata de dezavantajele sale.

 

Desi sunt cool, ecranele tactile au trei dezavantaje majore:

 

  1. Consumul de energie: cele mai multe ecrane tactile consuma mult mai multa energie, ceea ce duce la mai putine ore de viata a bateriei pe acelasi notebook.
  2. Pret: daca alegi intre diferite configuratii ale aceluiasi laptop, te poti astepta sa platesti pentru optiunea cu touch, inca 100-200 $.
  3. Gloss: aproape toate ecranele tactile au suprafete lucioase care reflecta mai multa lumina, afectand unghiurile de vizualizare.

Speram ca aceste sfaturi sa te ajute sa alegi laptopul potrivit nevoilor tale cu un ecran de calitate! Analizeaza oferta magazinelor, citeste review-rile de pe site-urile si blogurile de specialitate si nu ignora criticile aduse unui anumit model!

 

Daca ai nevoie de componente originale pentru laptopul tau, atunci te asteptam in magazinul nostru online, Mentor-Market.

 

Scrie parerea ta